Je vijver onderhouden, zo doe je het

Vijver

Een tuin is pas af als het bezit over een mooie vijver. Er gaat niks boven het geluid van zacht stromend water in je tuin. Het ziet er niet alleen ontzettend mooi uit maar het brengt ook een rustgevend gevoel met zich mee. Wanneer je in bezit bent van een kleine of grote vijver kom je helaas niet onder het onderhoud uit. In deze blog bespreken we het onderhoud van je tuin. 

Schone vijverbodem

Teveel afval op de bodem van de vijver zorgt er voor dat de bodem gaat rotten. Hierdoor ontstaat er een grote kans op verzuring van de vijver. Dit heeft weer als gevolg dat de vissen dood gaan en dat er algenproblemen ontstaan. Hierdoor wordt het biologisch evenwicht verstoord en dit zorgt weer voor een slechte plantengroei. Het is daarom van belang om elk najaar de vijver grondig schoon te maken. Hierbij is het belangrijk om zoveel mogelijk afval van de bodem van de vijver te verwijderen. Dit doe je het beste door je vijver eens in de 5 jaar helemaal te laten leeglopen door middel van een dompelpomp. Een dompelpomp is een pomp wat helemaal in het water geplaatst moet worden. Zorg er wel voor dat je de vissen tijdelijk overzet naar ander water. Pomp de vijver niet te vaak leeg want dit verstoort de bacteriecultuur.

Vijverplanten

De vijverplanten zijn extreem belangrijk voor het zuurstofgehalte van je vijver. Door een goed zuurstofgehalte in je vijver blijft het water mooi helder en blijven de vissen gezond. De planten halen voedingsstoffen uit het water en zetten die om in zuurstof, wat weer voordelig is voor andere planten en dieren. Voor het onderhoud van deze planten is het van belang dat je de dode delen van de planten snoeit. Verwijder de dode plantenresten in de vijver. Zo krijgen de gezonde vijverplanten meer ruimte om te groeien. Dit ziet er ook een stuk netter uit. Haal bij een overschot aan algen een paar algen weg met een schepnetje. Bepaalde algen kunnen verstrikt raken in de filter waardoor de filter kapot gaat.

Filter

Het goed onderhouden van je vijverfilter is erg belangrijk. De vijverfilter werkt het hele jaar door om de vijver zo schoon en helder mogelijk te houden. Wanneer een filter niet wordt onderhouden bestaat er de mogelijkheid dat de filter minder goed werkt waardoor de vijver viezer wordt. Een vijverfilter schoonmaken is niet erg moeilijk. Meerkamerfilters beschikken over een afvoer. Zet de afvoer open om het afval eruit te laten lopen. Doe dit 1x per week. Het filtermateriaal hoeft niet zo vaak schoongemaakt te worden. Maak tijdens het leegpompen van je vijver ook gelijk het filtermateriaal schoon. Wij raden aan om je filter 2x per jaar grondig schoon te maken. 

 

Een vijver is leuk maar het vergt ook veel onderhoud. Tijdens de herfst vallen er veel bladeren uit de boom, het is daarom zaak om de bladeren wekelijks te verwijderen.

Related posts